Boli Asociate

29 0ctombrie – Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

În fiecare an,  pe 29 octombrie este marcată  în lumea întreagă  Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), acesta zi este dedicată prevenției. Datele statistice arată că până la 80% dintre accidentele vasculare sunt prevenibile, însă multe aspecte depind de stilul de viață.

Inițiată în 2006, de către Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (WSO), această zi reprezintă un prilej de informare a populației cu privire la riscurile producerii unui accident vascular cerebral.

În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate și a două cauză de mortalitate în rândul populației, iar un studiu recent care analizează evoluția bolii la noi în țară semnalează că 1 din 6 români va face un accident vascular cerebral (AVC).

Un accident vascular cerebral(AVC) apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară după câteva minute. Dacă celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar în părțile corpului pe care le controlează aceste celule ale creierului (slăbiciune bruscă; paralizie sau amorțeală a fetei, a brațelor sau a picioarelor).

Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: ischemice și hemoragice, ischemicul fiind cel mai frecvent.

Pentru a confirmă diagnosticul și pentru a preciza natură ischemică sau hemoragică a accidentului este indispensabil un CT sau un RMN cerebral. Alte examene necesare sunt ecografia cardiacă, explorare a arterelor care iriga creierul prin metodă Doppler sau prin arteriografie, analizele de sânge pentru a determina cauza.

AVC ischemic – se produce când o arteră care iriga țesutul nervos cu sânge se blochează.

AVC hemoragic – se produce din cauza ruperii unui vas de sânge, hemoragia ducând la creșterea presiunii intracraniene cu afectarea aferentă a țesutului nervos. Accidentul vascular cerebral hemoragic este mai rar întâlnit decât cel ischemic, doar 15% dintre cazurile de accidente cerebrale fiind de natură hemoragică, nu ischemică. Totuși, acestea sunt mai periculoase, 40% dintre cazurile de accidente vasculare cerebrale hemoragice soldându-se cu moartea.

Cel de-al treilea tip, atacul ischemic tranzitor (AIT) este un “mini accident vascular cerebral” cauzat de un blocaj temporar. În cazul unui asemenea accident cerebral simptomele persistă mai puțîn de 24 de ore și nu cauzează daune permanente la nivelul creierului.

Factori de risc ai unui accident vascular cerebral:

Afecțiuni cardiace – Fibrilația atrială este o cauza majoră pentru AVC-ul hemoragic .

Hipertensiunea arterială

Anevrisme

Fumatul active și pasiv

Diabetul necontrolat

Tulburări hematologice, cum ar fi anemia severă

Artere întărite (ateroscleroza)

Nivel ridicat de colesterol

Obezitatea

Consum excesiv de alcool

Simptomele unui accident vascular cerebral:

Semnele sau simptomele apar de regulă rapid, dar există situații când pot să apară după câteva ore sau chiar după câteva zile.

Senzație de slăbiciune

Paralizii la nivelul fetei, brațelor sau picioarelor – De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.

Confuzie

Probleme de vorbire – AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.

Probleme legate de înțelegerea cuvintelor

Probleme respiratorii

Pierderea echilibrului

Durere severă de cap

Pierderea conștienței

Pierderea acuitătii vizuale

Metodă FAST de identificare a unui accident vascular cerebral

F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte

A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele

T (time=timp) – Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *