Preventie

Pierderile de memorie: 5 motive de îngrijorare

În jurul vârstei de 40 ani, oamenii încep să își facă griji legate de probleme de memorie, mai ales daca în familie exista persoane care s-au confruntat cu aceasta afecțiune.  Nu este un lucru nefiresc.

Creierul uman este un organ dinamic, se modifica structural și funcțional odată cu înaintarea în vârstă. Capacitatea maxima de acumulare a informațiilor  se păstrează până în jurul vârstei de 25 de ani, după care se remarca un declin al capacității de memorare. Apariția tulburărilor de memorie indiferent de vărsta la care apar, ar putea reprezenta un indiciu că sănătatea mentala a unei persoane ar putea fi afectata de o boala.  Memoria oamenilor este diferita în functi de educație, inteligentă nativă, iar  pentru o evaluare corectă, este necesară comparația cu  abilitățile acestora din trecut și efectuarea unor teste specifice. De multe ori pacientul însuși este cel care observă că a început să uite unele lucruri și se îngrijorează.

Când trebuie să vă îngrijorați?

Exista câteva semne caracteristice debutului unei boli de memorie, situație în care pacientul se poate adresa unui medic specialist geriatru specializat în evaluarea bolilor neurocognitive, neurolog sau psihiatru specializat în gerontopsihiatrie.

O investigare aprofundată, poate exclude alte afecțiuni sau cauze care ar putea avea legătură cu pierderile de memorie (de exemplu, efectele secundare ale unor medicamente, depresie, sarcina, stres, deficit de vitamine, infecții, tulburări functionle ale unor organe etc.). Toate acestea necesita o evaluare complexă care cuprinde pe lângă evaluare psihologică și  analize de sânge, imagistică cerebrală, examene de specialitate pe aparate și organe.

Tulburările de memorie vă sperie

Este normal să fiți iritat atunci când  pierdeți cheile sau când nu găsiți mașina lasată într-o parcare și trebuie să căutați mult. Se poate întâmplă că cineva să  experimenteaze astfel de frustrări, dar atunci când creste frecvența apariției problemelor de memorie (când o persoana nu își poate aminti unde a parcat mașina, iar aceasta se afla chiar în fata casei), apare o  reacție emoțională. Pentru multe dintre persoanele care suferă de dementa precoce, natura problemelor de memorie poate provoca teamă sau o reacție emoțională puternică. Frica tinde să rezulte din percepția faptului că ceva este în neregulă.

Vă schimbați locul de munca din cauza problemelor de memorie

O distincție intre problemele normale de memorie și dementa este că, în al doilea caz, simptomele interferă cu capacitatea de a desfășură activitățile de zi cu zi.

Multe persoane care suferă de dementă în stadiul de debut se află în imposibilitatea de a executa anumite sarcini la fel de bine că în trecut. De cele mai multe ori, acestea conștientizează acest inconvenient și încearcă să compenseze: scriu liste cu sarcinile pe care le au de îndeplinit, trimit mai multe e-mail-uri deoarece le este mai greu să exprime toate detaliile în convorbirile telefonice, cer ajutorul celorlalți, mănâncă mai des în oraș pentru că nu mai reușesc să gătească atât de bine, renunță la posturile pe care le dețineau până atunci pentru că nu mai reușesc să facă fata cerințelor acestora.

Aceste persoane vor evita să conducă pe timp de noapte, în condiții în care nu se pot concentra suficient la șofat, cu aparatul de radio pornit, să întrețină o conversație  cu alte persoane în mașină etc.

Prietenii sau familia își exprima îngrijorarea

Cei dragi au făcut comentarii legate de tulburările de memorie și vă îndeamnă să faceți investigații în această direcție?

Daca nu, și pur și simplu uitați din când în când, poate fi vorba despre lapsus ocazional.

Însă, daca ceilalți observă că problemele de memorie sunt constante, vă atenționează că exisă o problemă în memorarea unor evenimente, ar putea fi vorba  despre o situație care nu trebuie ignorată. De cele mai multe ori, cei din jurul pacientului care  suferă de boala Alzheimer sunt primii care observă semnele timpurii de avertizare ale  bolii.

Manifestările care pot fi observate de către persoanele din jur sunt:

– repetarea unor povestiri sau întrebări de mai multe ori  într-o perioadă destul de scurta de timp

– apatie – dezinteres pentru activități zilnice, fată de propria persoană, fata de lumea din jur

– atitudine mai retrasă decât de obicei, tendință de izolare, lipsa socializării,

– modificări ale capacității de a efectua în mod normal sarcinile de zi cu zi în mod independent (diverse activități la locul de munca, gătit, gestionarea cheltuielilor etc.).

–  în stadiul precoce de boală,  pacientul are o atitudine defensivă și deseori simte nevoie de a se apară, având senzația că cei din jur îl critică, îi atrag atenția asupra unor greșeli. El consideră că trebuie, în mod constant, să aducă argumente legate de ceea ce susțin sau afirmă persoanele din jur despre dizabilitățile lor.

Familia și prietenii încearcă să compenseze lipsurile

Când prietenii și familia încearcă să ajute în mod constant  persoana care uita diverse lucruri,  poate fi un indiciu că aceștia au identificat deja problemele de sănătate pe care persoana în cauză nu este capabil să le abordeze în mod direct.

Sprijinul și atenția acordate permanent, dovedesc că familia și anturajul și-au pierdut încrederea în capacitatea acestei persoane de a face anumite lucruri. De exemplu dificultatea de a gestiona corect banii, este o un semn des întâlnit în dementă, întrucât aceasta implica urmărirea de detalii și raționamente. Alte domenii în care rudele și amicii pot suplini activitățile celui bolnav sunt: conducerea autoturismului, gătitul, efectuarea de cumpărături, menajul, etc.

Dificultatea în a face alegeri

Persoanele afectate de boala de memorie  în stadiul incipient, repetă unele greșeli în activitățile de zi cu zi,  se vor simți inconfortabil datorită incapacității de a lua decizii rapide.

Acest lucru se agravează pe termen lung și intervine dificultatea de a alege dintre mai multe opțiuni, indiferent cât de simple ar fi. Capacitatea de a alege implica aptitudini cognitive, alterate în cazul bolii Alzheimer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *