Studii recente au arătat că o proteină prezentă în epiteliul gingival (partea gingiilor care înconjoară dinții) poate avea proprietăți antimicrobiene, în special împotriva bacteriei Porfironas gingivis (P. gingivis). Pe lângă faptul că joacă un rol semnificativ în boala parodontală, această bacterie poate fi legată și de bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Studiul raportează ca SCPPPQ1, o proteină gasită în celulele epiteliului adjuvant, are potențial antibacterian și ar putea încetini, sau chiar distruge P. gingivis.
Mediul oral este al doilea cel mai important microbiom din corpul uman după intestin. În interiorul gurii, epiteliul juncțional este partea gingiei care etanșează țesuturile care susțin dinții. Pe scurt, rolul său este de a face gingia să adere la dinte și, astfel, să limiteze trecerea bacteriilor între cele două structuri.
Infecția orală cu P. gingivis este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.
SCPPPQ1 poate încetini creșterea acestei bacterii și chiar o poate distruge, astfel cercetatorii susțin ca aceasta proteină poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
Următoarele faze ale studiului vor investiga mai în profunzime potențialul SCPPPQ1 de a preveni boala parodontală – când este adăugată la pasta de dinți, de exemplu – și de a evalua capacitatea sa de a distruge bacteriile care au pătruns deja în sigiliul dintre gingie și dinte.
Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Scientific Reports.