Adulții în vârstă sănătoși, expuși la terapiile cu oxigen hyperbaric, au arătat semne de inversare a procesului normal de îmbătrânire la nivel celular.
Un nou studiu de la Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel indică faptul că tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) la adulții în vârstă sănătosi pot opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii au descoperit că un protocol unic de tratamente cu oxigen la presiune înaltă într-o cameră hiperbarica poate inversa două procese majore asociate cu îmbătrânirea: scurtarea telomerilor (regiuni de protecție situate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule vechi și funcționarea defectuoasă în organism. Concentrându-se pe celulele imune care conțin ADN obținut din sângele participanților, studiul a descoperit o prelungire de până la 38% a telomerilor, precum și o scădere a celulelor senescente de până la 37%.
Telomerii au rolul de a proteja şi de a asigura integritatea ADN-ului de codificare a genomului. Lungimea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate. Odată cu trecerea timpului, telomerii se scurtează tot mai mult, crescând riscul apariției bolilor asociate cu îmbătrânirea.
Bolile specifice vârstei înaintate, cum ar fi boala Alzheimer, sunt în cele din urmă cauzate de îmbătrânirea celulelor.
Studiul clinic a fost realizat ca parte a unui program care vizează îmbătrânirea ca o condiție reversibilă.
In cadrul studiului a fost examinat impactul HBOT asupra adulților sănătoși și posibilitatea ca astfel de tratamente sa poata încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular.”
Cercetătorii au expus 35 de persoane sănătoase cu vârsta de peste 64 ani la o serie de 60 de sedinte in camera hiperbarică, pe o perioadă de 90 zile. Fiecare participant a furnizat probe de sânge înainte, în timpul și la sfârșitul tratamentelor, precum și o perioadă de timp după încheierea seriei de tratamente. Cercetătorii au analizat apoi diferite celule imune din sânge și au comparat rezultatele.
Constatările au indicat că tratamentele au inversat procesul de îmbătrânire în două dintre aspectele sale majore: Telomerii la capetele cromozomilor au crescut, cu o rată de 20%-38% pentru diferitele tipuri de celule; iar procentul de celule senescente din populația totală de celule a fost redus semnificativ – cu 11% -37%, în funcție de tipul de celule.
Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenții farmacologice și de mediu care permit alungirea telomerilor. Protocolul HBOT a fost capabil să realizeze acest lucru, dovedind că procesul de îmbătrânire poate fi, de fapt, inversat la nivel celular-molecular.
Până acum, s-a demonstrat că modificările stilului de viață și exercițiile intense au un efect inhibitor asupra scurtării telomerilor. Studiul a demonstat ca doar trei luni de HBOT au fost capabile să alungească telomerii mai mult decat orice intervenții sau modificări ale stilului de viață. Odata cu acest studiu a aparut posibilitatea pentru cercetări suplimentare cu privire la impactul celular al HBOT și potențialul său de inversare a procesului de îmbătrânire.