Boala Alzheimer devine un diagnostic din ce în ce mai întâlnit dată fiind creșterea ponderii populației vârstnice dar și faptului că devenim cu toții mai receptivi la schimbările produse de această boală. Semnele precoce ale bolii Alzheimer pot fi foarte subtile și pot apare preponderent în unul sau mai multe domenii cognitive ; această afectare variază de la un individ la altul în funcție de zona din creier afectată preponderent de pierderile neuronale și de cât de “antrenată” a fost acea zonă a creierului în timpul vieții.
Simptomatologia nespecifică precum durerile de cap, amețelile, insomnia, starea de nervozitate, anxietatea sau chiar o stare de agitație ca și o o diminuare în general a performanței activităților zilnice (fie acasă, fie la serviciu) sau o dispoziție depresivă pot domina tabloul clinic al acestei boli la debutul ei înaintea apariției tulburărilor de memorie și a altor deficite cognitive specifice.
Boala Alzheimer este o boală asociată cel mai adesea cu tulburările de memorie. Într-o primă etapă este afectată memoria de scurtă durată și abia ulterior cea de lungă durată. Memoria de lungă durată este legată de amintiri și întâmplări petrecute în tinerețea/adolescentă/copilăria bolnavului. Bolnavul uită în grade diferite o conversație din urmă cu câteva minute sau o convorbire telefonică cu un prieten/rudă din ziua precedentă însă poate relata cu lux de amănunte fapte/evenimente ce au avut loc în urmă cu zeci de ani.
Ce uită un bolnav de Alzheimer?
Uită unde își pune cheile casei, acte importante, bani pe care apoi le caută în mod haotic și, uneori dacă nu le găsește, poate începe să creeze un scenariu că o altă persoană le-a furat, apărând astfel conflicte nedorite. Fie uită să facă o activitate fie o face de mai multe ori ( facturile pot rămâne neplătite sau le plătește de două ori; sare peste unele doze de medicamente sau și le autoadministreaza de mai multe ori în aceeași zi existând riscuri în ambele situații)
Că să își amintească mai ușor, unele persoane își fac liste (nu e cazul listelor pentru cumpărături), în timp aceste liste se înmulțesc că număr (uită unde a pus lista inițială și o reface, etc).
În principal tulburările de memorie apar la început din cauza tulburărilor de atenție și a dificultăților de concentrare. De asemenea afectarea atenției și a concentrării sunt implicate în reducerea performanței față de nivelul anterior de funcționare al persoanei respective.
Ar fi de dorit să ne atragă atenția timpul mai lung în efectuarea unei activități, scăderea randamentului, dificultăți în îndeplinirea unor sarcini (de ex. dificultăți în redactarea unor texte sau în exprimare din cauza că bolnavul își găsește mai greu cuvintele).
Este important de sesizat aceste semne și simptome cât mai precoce de către persoană afectată sau de catrea familia aceastei pentru că să se realizeze o evaluare complexă și corespunzătoare, adaptată nivelului intelectual al persoanei respective, în scopul diagnosticării bolii Alzheimer într-un stadiu incipient când tratamentul oferă mai multe beneficii.
Dr. Cristina Florenta Sandu
Medic specialist Geriatrie si Gerontologie
Centrul Medical PROMEMORIA