Boala Alzheimer

Stadii Boala Alzheimer

Boală Alzheimer are o evoluție lentă dar progresivă cu evoluție severă în câțiva ani. Pe măsură ce progreseasa afectează mai multe arii ale creierului dintre care cele mai importnate sunt memoria, gândirea, judecată, vorbire, personalitate și mișcare.

Stadiille progresiei demenței de tip Alzheimer sunt făcute pentru a ajută familiile pacienților să înțeleagă mai bine care sunt expectativele și evolutia bolii. Această boală este într-o conținuă evoluție.

Trebuie să reținem că fiecare e diferit și că evoluție și simptomatologia poate fi diferită în cele 3 etape ale Demenței de tip Alzheimer –lejer, moderat, sever.

 

Boală Alzheimer formă lejeră :

Este diagnosticată timpuriu atunci când familia constată că acea persoană are importante probleme cu memoria și cu gândirea. În acest stadiu al bolii paciențîi prezintă :

  • Afectarea memoriei pentru evenimentele recente – își aminetesc foarte bine evenimetele din trecut, dar au probleme cu învățarea lucrurilor noi și întreabă de mai multe ori același lucru.
  • Dificultăți în rezolvarea problemelor sau a sarcinilor complexe,- de ex. Oraganizarea unui eveniment în familie sau a unor situațîi ce implică decizii financiare.
  • Schimbarea personalitățîi- persoanele pot deveni introvertite sau retrase în anumiite situațîi sociale sau pot deveni iritate sau chiar agresive. Atenția scăzuta şi motivaţia redusă pentru a finaliza sarcinile sunt ,de asemenea, comune.
  • Dificultăți în exprimare- găsirea cuvintelor potrivite pentru a descrie obiecte sau în exprimaea în mod clar a unor idei devine tot mai dificilă.
  • Pierderea unor bunuri sau obiecte de valoare.

 

Boală Alzheimer formă moderată:

În formă moderată de demență, paciențîi devin confuzi, agravare a pierderilor de memorie și încep să aibă nevoie de ajutor pentru rezolvarea activităților zilnice sau chiar pentru îngrijire.

Paciențîi cu formă moderată pot prezența:

  • Înrăutățirea modului de judecată și a confuziei. Paicentii au probleme de orientare temporală și spațială, nu știu unde sunt, în ce zi a săptămânii sau anotimp. Ei nu sunt capabili de a-și recunoaște bunurile proprii și pot lua din greșeală lucruri care nu le aparțîn. Pot confundă membrii familiei sau prietenii apropiați,unii cu alțîi sau pe străini cu membri ai familiei. Se pot rătăci în împrejurimile locuinței. În acest stadiu al evoluției, paciențîi nu mai pot fi lăsăți singuri.
  • Piederile de memorie importante. Paciențîi uită detalii legate de istoria personală, adresa sau numărul de telefon sau chiar amănunte legate de școală urmată. Repetă poveștile preferate sau inveteaza fragmente de povești pentru a umple golurile din memorie.
  • Au nevoie de ajutor activitățile zilnice. Asistență poate fi necesară în alegerea vestimentației pentru orice ocazie sau în funcție de vreme, în îngrijire, folosirea băîi sau chiar baie. În acest stadiu unele persoane pot deveni, ocazional, incontinențe.
  • Suferă modificări semnificative de personalitate și comportament. Nu este neobișnuit pentru persoanele cu demență de tip Alzheimer formă moderată a dezvoltă suspiciuni nedondate- de exemplu să devină convinși că persoanele care îi îngrijesc, prietenii, familia îi jefuiesc sau că soțul/soția are o aventură. Alții pot vedea sau auzi lucruri care nu exită. Unele persoane devin agitate/neliniștite spre sfârșitul zilei. Oamenii pot avea ieșiri necontrolate, moment în care țipă, izbesc, amenință, acuză sau blesteama.

 

Boală Alzheimer formă severă:

În formă severă funcția mentală e într-un conținu declin, iar boală are un impact deosebit asupra mobilității și capacităților fizice. Paciențîi prezintă :

  • Pierderea capacității de a comunica coerent. O persoană nu mai poate conversa sau vorbi coerent, deși el sau ea pot spune ocazional cuvinte sau fraze.
  • Necesită asistență zi de zi. Această include ajutor la îmbrăcare, folosirea băîi, supraveghere în timpul mesei și toate celelalte sarcini de auto-îngrijire.Pacienii pot deveni incapabili să meargă, nu se pot așeza fără ajutor, unii au nevoie de susținerea capului. Rigiditatea musculară și reflexele anormale sunt prezente. În final își pierde reflexul de înghițire și devine incontinent .

 

Evoluția bolii la cei care sunt diagnosticați în forme lejere la vârste tinere și care nu asociază și alte boli este mult mai lentă comparativ cu alte cazuri. În medie persoanele cu Boală Alzheimer trăiesc cca 4 – 6 ani de când sunt diagnosticați, dar unii dintre ei trăiesc și pînă la 20 ani. Pneumonia de aspirație este cea mai frecvența cauza de deces deoarece tulburările de deglutie generea aspirarea fragmentelor alimentare care pot genera o infecție, altă cauza poate fi infecția de tract urinar sau căderea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.