Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când irigația sanguină a creierului este întreruptă brusc sau în momentul în care are loc ruperea unui vas, cu apariția unei hemoragii.
În momentul producerii unui accident vascular cerebral, fluxul sanguin către creier este întrerupt, ceea ce înseamnă că celulele cerebrale sunt deprivate de oxigen și încep să moară. Celulele care mor în timpul unui accident cerebral duc la pierderea abilităților pentru care era responsabilă respectivă zona din creier.
Tipuri de accidente vasculare:
AVC ischemic – se produce când o arteră care iriga țesutul nervos cu sânge se blochează.
AVC hemoragic – se produce din cauza ruperii unui vas de sânge, hemoragia ducând la creșterea presiunii intracraniene cu afectarea aferentă a țesutului nervos. Accidentul vascular cerebral hemoragic este mai rar întâlnit decât cel ischemic, doar 15% dintre cazurile de accidente cerebrale fiind de natură hemoragică, nu ischemică. Totuși, acestea sunt mai periculoase, 40% dintre cazurile de accidente vasculare cerebrale hemoragice soldându-se cu moartea.
Cel de-al treilea tip, atacul ischemic tranzitor (AIT) este un “mini accident vascular cerebral” cauzat de un blocaj temporar. În cazul unui asemenea accident cerebral simptomele persistă mai puțîn de 24 de ore și nu cauzează daune permanente la nivelul creierului.
Factori de risc ai unui accident vascular cerebral:
Afecțiuni cardiace – Fibrilatia atriala este o cauza majoră pentru AVC-ul hemoragic .
Hipertensiunea arterială
Anevrisme
Fumatul active și pasiv
Diabetul necontrolat
Tulburări hematologice, cum ar fi anemia severă
Artere întărite (ateroscleroza)
Nivel ridicat de colesterol
Obezitatea
Consum excesiv de alcool
Simptomele unui accident vascular cerebral:
Semnele sau simptomele apar de regulă rapid, dar există situații când pot să apară după câteva ore sau chiar după câteva zile.
Senzație de slăbiciune
Paralizii la nivelul fetei, brațelor sau picioarelor – De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.
Confuzie
Probleme de vorbire – AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.
Probleme legate de înțelegerea cuvintelor
Probleme respiratorii
Pierderea echilibrului
Durere severă de cap
Pierderea conștienței
Pierderea acuitătii vizuale
Metodă FAST de identificare a unui accident vascular cerebral
F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte
A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos
S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele
T (time=timp) – Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.