Majoritatea experților sunt de acord că demența Alzheimer (DA) este rezultatul mai multor condiții și factori, cum ar fi: vârsta, genetică, mediul, stilul de viață și alte afecțiuni medicale.
Prevenția este un factor important pentru a vă ajută să reduceți riscul de apariție a demenței.
Prevenția este un termen general folosit pentru orice schimbare de stil alimentar sau de viață care se presupune că ar putea preveni apariția simptomelor bolii cât mai mult posibil sau ar putea încetini progresia acesteia în primele etape.
Peștele
Macroul și somonul conțin acizi grași Omega-3, având cea mai mare concentrație de DHA, important pentru sănătatea creierului
Afinele
Afinele sunt bogate în antioxidanți, care pot proteja creierul de deteriorarea pe care o provoacă radicalii liberi. Ele protejează organismul de compușii dăunători care pot provoca boli degenerative, cum ar fi Alzheimer,
Legumele verzi
Oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumă 2 porții de legume verzi pe zi au un risc mai mic de a dezvoltă maladii care afectează creierul spre deosebire de cei care nu le includ în dieta lor.
Ceaiul verde
Când vine vorba de băuturi bogate în antioxidanți care îmbunătățesc activitatea creierului, ceaiul verde ar trebui să fie inclus în listă.Caracterul antioxidant al acestuia susține vasele sangvine sănătoase, inclusiv pe cele din creier.
Oleaginoase
Nucile şi seminţele crude aduc un aport însemnat de grăsimi bune, fibre şi antioxidanţi, nutrienţi importanţi pentru sănătatea creierului. De asemenea, s-a constatat că oleaginoasele scad colesterolul rău şi reduc riscul de apariţie a bolilor de inimă.
Flavonoizii din cacao
Flavanoizii care se găsesc în mod natural în cacao sunt benfici pentru sănătatea creierului. Aceste substanțe sunt cele care fac ciocolată neagră mai sănătoasă.
Magneziul
Oamenii de știință susțîn că deficiența de magneziu poate juca un rol în declinul cognitiv, îmbătrânirea creierului, și în cele din urmă, în apariția demenței. Deci consumul de alimente care conțin magneziu, cum ar fi spanac, semințe de dovleac, iaurt, migdale, fasole neagră, avocado, smochine, ciocolată neagră, sau banane – vă poate ajută să luptați împotriva efectelor îmbătrânirii creierului.
Condimentele
Sunt bogate în antioxidanți și excelente în susținerea sistemelor de detoxifiere a creierului. Folosiți scorțișoară, cuișoare, marjoram, șofran, nucșoară și tarhon, că parte obișnuită din dietă voastră.
Turmericul
Este antioxidant, antiinflamator, reduce plăcile beta-amiloide care se pot acumula în creier și care provoacă Alzheimer.