Boli Asociate Inovatie in medicina

Testul care analizează sebumul pielii ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson

Cercetătorii au dezvoltat un nou test non-invaziv pentru a diagnostica boala Parkinson, care se bazează pe o simpla proba luată de pe piele. Testul analizează sebumul, substanța uleioasă care acoperă și protejează pielea. Oamenii diagnosticați cu boala Parkinson au o producție de sebum crescută. Cercetătorii au identificat 10 compuși în interiorul sebumului, care au fost fie crescuți sau reduși la persoanele cu Parkinson.

Sebum este o substanță grasă, alcătuită din mai multe tipuri de lipide, secretată de glandele sebacee care protejează pielea față de agresiunea factorilor nocivi din mediul extern. Sebumul acoperă, protejează și înmoaie printr-un film subțire întreaga piele.

Rezultatele publicate arată că este posibil că boala Parkinson să fie diagnosticată pe baza compușilor gășiți pe suprafața pielii. Descoperirile oferă speranța că un nou test ar putea fi dezvoltat pentru a diagnostica boala Parkinson printr-o simpla tamponare a pielii.

Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au dezvoltat o tehnică care funcționează prin analizarea compușilor gășiți în sebum – substanța uleioasă care acoperă și protejează pielea – și identificarea modificărilor la persoanele cu boala Parkinson. Sebum este bogat în molecule lipidice și este unul dintre fluidele biologice mai puțîn studiate până acum. Persoanele cu boala Parkinson pot produce mai mult sebum decât în mod normal – o afecțiune cunoscută sub numele de seboree.
Folosind diferite metode de spectrometrie de masă, au fost identificați 10 compuși chimici din sebum, care sunt crescuți sau reduși la persoanele cu boala Parkinson. Acest lucru permite oamenilor de știință să distingă oamenii cu boala Parkinson cu o precizie de 85%, fata de cei sănătoși.

Analiza detaliată a arătat schimbări la persoanele cu Parkinson în procesarea lipidelor (grăsimilor) și mitocondriilor. Problemele cu mitocondriile – bateriile mici producătoare de energie pentru celule – sunt una dintre semnele distinctive ale bolii Parkinson.

Aceasta înseamnă că această strategie de testare  nu este utilă numai în diagnosticarea bolii Parkinson, ci și în monitorizarea dezvoltării condiției. Tamponarea pielii și analiza acesteia ar putea oferi un instrument nou incredibil de important în studiile clinice, ajutând cercetătorii să identifice dacă tratamentele noi sau cele experimentale sunt capabile să încetinească, să oprească sau să inverseze progresia bolii Parkinson.

Aceste rezultate promițătoare publicate  în Neuroscience News ar putea duce la un test definitiv pentru a diagnostica boala Parkinson cu precizie, rapid și eficient din punct de vedere al costurilor.

Boala Parkinson tinde să se dezvolte treptat și poate dura luni sau ani înainte că simptomele să devină destul de evidente pentru a putea pune diagnosticul.
Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.
La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% și 80% din celulele din zona de control a activităților motorii sunt deja distruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.