Preventie

Sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

O memorie bună depinde de sănătatea și vitalitatea creierului.Pentru a vă îmbunătăți memoria și performantele mentale exista o mulțime de lucruri pe care le puteți face.

Un stil de viață activ poate spori capacitatea creierului de a procesa și de a-și aminti numeroase informații.

Exercițiile fizice mențin sănătatea tuturor celulelor din organismul nostru  și pot creste nivelurile substanțelor chimice din creier, datorită activării proceselor metabolice de sinteza al lor. Aceste substanțe se numesc neurotransmitatori și au rol în memorare, comportament, afectivitate.

Păstrați relații sociale sănătoase

Oamenii sunt ființe extrem de sociabile.Nu suntem  meniți să supraviețuim și să prosperam  în condiții de izolare. Relațiile sociale normale și implicit interacțiunea dintre oameni stimulează activitatea normală a creierului.

Exista mai multe moduri de a vă bucura de beneficiile pe care le are socializarea asupra stimulării memoriei. Puteți să vă oferiți voluntari la diverse acțiuni de caritate, să vă înscrieți într-un club de lectură, să vă întâlniți cu prietenii sau să vă sunați persoanele apropiate. Mai mult, daca stilul de viață sau zona geografică vă împiedică să intrați în contact cu alte persoane, luați în considerare achiziționarea unui animal de companie.

Radeți pentru sănătatea creierului

Probabil că ați auzit că rasul este cel mai bun medicament, iar acest lucru este foarte adevărat. Rasul este bun atât pentru creier, cât și pentru întreg organismul. Spre deosebire de alte reacții emoționale, care sunt limitate la anumite zone ale creierului, rasul angajează concomitent mai multe regiuni ale creierului.

Concentrați-vă asupra a ceea ce vreți să vă amintiți

Faceți-vă timp pentru a vă aminti ceva de care aveți nevoie, indiferent daca este o listă cu nume, o activitate sau lucruri pe care trebuie să le cumpărați. Opriți-vă câteva momente din orice activitate, pentru a prelucra activ gândurile dumneavoastră, pentru a fi mai ușor să vă amintiți ceea ce ați uitat.

Utilizați toate simțurile pentru a îmbunătăți memoria

Vă este frică că veți uita următoarea întălnire sau ora la care urmează să cinați cu un prieten? Repetați cu voce tare ceea ce trebuie să țineți minte și asociați lucrurile pe care trebuie să le memorați cu anumite elemente care vă pot ajuta.

Faceți exerciții pentru creier

Exista o serie de moduri în care vă puteți consolida memoria, pentru a active zone din creier care nu sunt funcționale la un moment dat.  O strategie eficienta o reprezintă exercițiile mentale pentru a pastra memoria ascuțită. Iată câteva sfaturi:

  • organizați-vă, păstrați liste, note și țineți o agenda pentru programări.
  • solicitați-vă mintea: încercați activități noi, fizice și mentale, cum ar fi yoga, dans, thai chi sau șah.
  • jucați jocuri ale mintii: puzzle, cuvinte încrucișate,   Sudoku,  scrabble, citiți cât mai mult
  • ghiciți: stimulați creierul prin schimbarea rutei de mers la serviciu, sau prin efectuarea unor activități simple cu cealaltă mană: descuiați ușa, machiați-vă, amestecați mâncarea sau spălați-vă pe dinți cu mana dreaptă, daca sunteți stângaci, cu mana stangă, în cazul în care sunteți dreptaci.

Urmați o dieta care stimulează capacitatea de memorare

– Consumați Omega 3. Mai multe dovezi indica faptul că acizii grași Omega 3 sunt benefici pentru sănătatea creierului. Pestele este o sursa bogata de Omega 3, în special pestele gras de apa rece, cum ar fi somonul, tonul, halibutul, păstrăvul, macroul, sardinele și heringul.

– Limitați consumul de calorii și grăsimi saturate. Cercetările arată că dietele bogate în grăsimi saturate (din carne grasă, lapte gras, unt, brânză sau samantană nedegresate, înghețată) cresc riscul de dementă și pot afecta concentrarea și memoria.

– Mâncați mai multe fructe și legume. Legumele și fructele sunt bogate în antioxidanți, substanțe care protejează celulele creierului de daunele provocate de radicalii liberi. În special, legumele și fructele intens  colorate ( afine, mure, coacăze, zmeură, struguri roșii) sunt mai bogate în antioxidanți.

– Beți ceai verde. Ceaiul verde conține polifenoli,  antioxidanți puternici ce protejează împotrivă radicalilor liberi care deteriorează  celulele organismului. Printre multe alte beneficii, consumul regulat de ceai verde poate spori memoria și vigilenta mentala și poate încetini îmbătrânirea creierului. Nu depășiți 3 cani de ceai verde, poate avea și efecte nedorite ( agitație, insomnie, palpitații, risc de litiaza renala)

– Beți vin. Beți vin (doza admisa pentru femei este de 50lm/zi, iar pentru bărbați 100ml/zi,peste acasta cantitate ficatul nu mai are capacitatea de matebolizare) sau suc de struguri pentru a îmbunătăți funcția creierului. Nu uitați,  alcoolul poate afecta celulele creierului, daca este consumat în cantități mai mari.

Imbuntatiti memoria, dormind

Când vă privați de somn, creierul nu poate funcționă la capacitate maximă. Fară somn, creativitatea, abilitățile de a rezolva problemele și gândirea sunt îngreunate. Indiferent dacă lucrați sau studiați, aveți nevoie de somn pentru că memoria să funcționeze bine.

Cercetările arata că somnul este necesar pentru dezvoltarea memoriei, întrucât aceasta se consolidează în timpul etapelor somnului profund.

Relaxați-vă

Relaxarea fizica și mentală ajuta mult la îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei. Relaxați-vă cu ajutorul meditației, tai chi, yoga sau alte tehnici de încetinire a respirației, de stimulare a metabolismului și, cu ajutorul a diferite modalități de eliberare a tensiunii musculare. Acordați cel puțin 10 minute zilnice pentru a vă relaxa și veți observa diferența. Relaxare înseamnă și activiti în aer liber, mergeți în parcuri, la munte în drumeții, întâlniți-vă cu prieteni, schimbați rutina zilnică a muncii cu activități plăcute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.