Boli de memorie

Ce rol are medicul geriatru? Când trebuie să te adresezi unui geriatru?

Când copii dumneavoastră erau mici și se imbonlaveau îi duceați la pediatru?Așa cum copii aveau nevoi speciale și persoanele vârstnice au nevoi speciale. Multă lume nu știe că exista medici specialiști pentru seniori. Daca ai peste 60 de ani este bine să te adresezi unui specialist.

Odată ce înaintam în vârstă apar modificări ale corpului care necesită un medic care este specializat în tratarea varstinicilor și aceasta este medicul GERIATRU.

Un medic geriatru este un specialist capabil să monitorizeze și să rezolve diferite afecțiuni ale bătrânilor. Sarcina sa este cu atât mai grea cu cât la o vârstă înaintată, după 65 de ani, este foarte comună asocierea mai multor probleme de sănătate ceea ce presupune o abordare interdisciplinară cu intervenția mai multor specialiști.  Un medic geriatru previne și administrarea concomitentă a mai multe medicamente ce pot produce efecte adverse sau interacțiuni periculoase.

Nu exista o vârstă la care să vă adresați medicului geriatru.Acesta vă poate ajuta în cazul în care: suferiți de afecțiuni multiple,  aveți dizabilități funcționale și fragilitate.În aceeași măsură geriatrul gestionează afecțiuni caracteristice vârstei înaintate : tulburările de memorie, starea post acident vascular,bolile cronice cardiace, pulmonare, digestive,incontinenta, osteoporoza etc.

Geriatrul este cel care prioritizeaza  medicația pacientului în funcție de  indicații, reacții adverse în scopul obținerii de beneficii maxime pentru creșterea calității vieții  pacientului.

Iată câteva semne care iți spun că ai nevoie de o vizita la geriatru?

  • Ai vârstă peste 60 ani și multe medicamente pe care le iei zilnic? Cu cât iei mai multe medicamente și cu cât înaintezi în vârstă, organismul tău le metabolizează mai greu și apar efecte adverse. Medicul geriatru poate să reorganizeze și să prioritizeze aceasta medicație;
  • Ai probleme cu memoria? Aproxiativ 60% din populația peste 60 de ani are probleme cu memoria și se afla la risc de a face  dementa. Medicul geriatru poate să facă o evaluare a deterioarii cognitive, a dispoziției depresive și recomandă investigații și tratament adecvat;
  • Ai probleme cu mobilizarea? Nu te simți stăpân pe picioarele tale, ai amețeli, tulburări de echilibru, căderi?   Frecvent căderile duc la traumatisme severe cu fracturi și imobilizare.Pentru a preveni aceste accidente geriatrul poate să iți recomande tratament, exerciții fizice și modificarea ambientului în scopul  creșterii siguranței casei;
  • Ai fost internat și ai revenit acasă? După o internare pentru o afecțiune acută (traumatism cu fractura de sold, costala sau traumatism cerebral etc.), decompensare de boala cronică, capacitatea de gestionare a activităților uzuale scade. Frecvent pot să apară tulburări de comportament și de memorie care anterior nu au fost observate, pe care medicul geriatru le poate evalua și  poate  stabili tratament și program de recuperare pe termen scurt și lung;
  • Te gândești că vă veni o vârstă la care apar modificări caracteristice îmbătrâniri și vrei să știi când este momentul să iei atitudine?  Geriatrul este cel care apreciază vârstă biologica (care de cele mai multe ori nu este în concordanta cu cea cronologică), poate să facă evaluare completă a stării de sănătate și să recomande strategii terapeutice sau non- terapeutice pentru prevenția îmbătrânirii precoce sau accelerată.

Un medic geriatru ar trebui abordat atunci când îngrijirea unei persoane în vârstă produce un stres semnificativ familiei si pacientului sau atunci când un pacient nu mai poate urma tratamentul prescris de unul singur si are nevoie de asistență.

Cel mai mare beneficiu al unei vizite la medicul geriatru este faptul că are cunoștințele și pregătirea medicala necesara în a preveni, diagnostica și trata afecțiuni caracteristice înaintării în vârstă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.