Boala Alzheimer Boli de memorie Inovatie in medicina

Un nou test permite detectarea rapidă a tulburărilor cognitive lejere

Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, rata demenței crește la nivel mondial. Având în vedere că detectarea timpurie este esențială pentru tratament, căile eficiente de depistare a demenței reprezintă o prioritate in cercetarea recenta. Cercetatorii din Japonia au dezvoltat un nou instrument de screening care poate fi efectuat în cateva  minute.

Testele cognitive computerizate sunt frecvent alese in locul celor efectuate pe hârtie, deoarece acestea sunt mai precise și nu necesită o formare specifică a personalului . Cu toate acestea, testele cognitive computerizate pentru demență și deficitul cognitiv lejer (MCI-Mild Cognitive Impairment) iau în general 10-30 minute pentru a se efectua. În plus, gama largă de teste existente poate face dificilă alegerea de către practicienii din domeniul sănătății a unui test care este potrivit pentru detectarea demenței sau a deficitului cognitiv lejer. Cercetătorii de la Universitatea Kanazawa au urmărit să abordeze acest lucru prin crearea unui test care ar putea fi folosit  cu precizie pentru ambele condiții.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au colectat scoruri C-ABC de la participanții din diferite grupe de vârstă (50, 60 și cei cu vârsta de 70-85 ani) cu demență, deficit cognitiv lejer și cognitie normală. Apoi au efectuat o serie de teste statistice pentru a determina dacă testul ar putea distinge cogniția normală, demența și deficitul cognitiv lejer.

De fapt, în grupa de vârstă 75-80, răspunsurile de la doar două întrebări ar putea distinge participanții cu deficit cognitiv lejer de cei cu cognitie normală, iar aceste două elemente au durat doar 2 minute pentru a le efectua.

Când au comparat scorurile C-ABS cu cele din examinarea MMSE – (Mini-Mental State Examination) , am găsit o corelație între acestea. Cu toate acestea, C-ABC este mult mai rapid de finalizat decât MMSE și poate fi mai sensibil la deficitul cognitiv lejer sau demență ușoară, declară cercetătorii.

Datele indică faptul că, atunci când este utilizat pentru un diagnostic  ridicat in acuratete, C-ABC este adecvat pentru screeningul inițial pentru demență și deficitul cognitiv lejer. Acest nou instrument ar putea face screeningul cognitiv mai accesibil și mai eficient, permițând astfel detectarea mai rapidă a deficitului cognitiv lejer sau a demenței. Acest lucru, la rândul său, ar putea îmbunătăți opțiunile de tratament și rezultatul general pentru persoanele cu deficit cognitiv lejer sau demență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *