Boala Alzheimer Inovatie in medicina

Un studiu a identificat 13 gene noi implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer

Un nou studiu de secvențiere a genomului uman (WGS) a descoperit treisprezece  variante genomice rare asociate cu boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o nouă legătură între boala Alzheimer și funcția sinaptică.
Acest studiu stabilește noi legături genetice între boala Alzheimer și funcția sinapselor, acestea sunt joncțiunile care transmit informații între neuroni și neuroplasticitate sau capacitatea neuronilor de a reorganiza rețeaua neuronală a creierului.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea de noi terapii pentru această condiție neurodegenerativă.

In ultimele patru decenii, cercetatorii de la Massachusetts General Hospital au fost preocupati de cercetarea cu privire la originile genetice ale bolii Alzheimer Cercetatorii au descoperit gene care provoacă debut precoce (înainte de vârsta de 60 ani) boala Alzheimer familiala (adică, o formă care se mosteneste in familie) inclusiv precursorul proteinei amiloide (A4) (APP) și genele de presenilină ( PSEN1 și PSEN2). Mutațiile acestor gene duc la acumularea de plăci de amiloid în creier, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Variantele genetice care au fost descoperite sunt în primul rând legate de inflamația cronică în creier (sau neuroinflamație), care crește, de asemenea, riscul pentru această boală cognitivă. Cu toate acestea, pierderea sinapselor este schimbarea neurologică care este cel mai strâns corelată cu severitatea demenței în boala Alzheimer, dar nu au fost identificate anterior legături genetice clare între boală și aceste legături vitale.

Înainte de această lucrare, studiul de asociere la nivelul genomului (GWAS) a fost instrumentul principal utilizat pentru identificarea genelor in boala Alzheimer.

Într-un GWAS, genomul multor indivizi este scanat în căutarea unor variante genice comune care apar mai frecvent la persoanele care au o anumita boală , cum ar fi boala Alzheimer. Dar până în prezent, variantele genetice asociate bolii Alzheimer au reprezentat mai puțin de jumătate din ereditatea bolii.
Un GWAS standard ratează variantele rare de gene (cele care apar în mai puțin de 1% din populație), o problemă rezolvată de WGS, care scanează fiecare portiune de AND dintr-un genom.

Această lucrare ne aduce la următoarea etapă de descoperire a genei bolii, permițându-ne să privim întreaga secvență a genomului uman și să evaluăm variantele genomice rare, pe care nu le-am mai putut face înainte”, spune Dmitry Prokopenko, doctor, de la Centrul McCance al MGH pentru sănătatea creierului, care este autorul principal al studiului.

Identificarea mutațiilor genetice mai puțin frecvente care cresc riscul de boala Alzheimer este importantă deoarece acestea pot deține informații critice despre biologia bolii.
Variantele rare de gene sunt materia întunecată a genomului uman” și există multe dintre ele: Din cele trei miliarde de perechi de baze nucleotide care formează un set complet de ADN, fiecare persoană are între 50 și 60 de milioane de variante genetice – iar 77% sunt rare.

În încercarea lor de a găsi variante rare de gene asociate bolii Alzheimer cercetatorii au efectuat analize WGS asupra genomului a 2247 de persoane din 605 de familii care includ mai mulți membri care au fost diagnosticați cu boala Alzheimer. Ei au analizat, de asemenea, seturi de date WGS la 1.669 de persoane care nu erau diagnosticate cu boala Alzheimer.

Cu acest studiu, cercetatorii spera că am creat un nou șablon pentru a merge dincolo de GWAS standard și asocierea bolii cu variante commune ale genomului uman, în care se pierde o mare parte din peisajul genetic al boli. ,

Acest studiu deshide o perspectiva asupra unor metode inovative de a studia genetica altor condiții medicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.