Două medicamente experimentale nu au reușit să prevină sau să încetinească declinul mental într-un studiu al persoanelor care sunt predispuse dezvoltării bolii Alzheimer la o vârstă relativ tânără, deoarece au moștenit genetic boala.
Rezultatele anunțate săptămana trecută sunt o altă dezamăgire.
Oamenii de știință s-au focusat ani de zile încercând să elimine o proteină dăunătoare care se acumulează în creierul oamenilor cu Alzheimer, principala cauză a demenței.
„In acest moment incă nu știm ce au făcut aceste noi medicamente” în ceea ce privește eliminarea acestei proteine, deoarece aceste rezultate sunt încă analizate, a declarat șeful studiului, Dr. Randall Bateman, de la Universitatea din Washington, St. Louis, Missouri.
Însă, după cinci ani obiectivul principal al studiului nu a fost îndeplinit – persoanele care au luat medicamentele au obținut aproximativ aceleași teste de gândire și memorie ca si cei care au primit tratamente placebo.
Studiul a testat solanezumab de la Eli Lilly & Co., și gantenerumab de la Roche și filiala sa din Statele Unite, Genentech. Ambele medicamente au dat rezultate dezamăgitoare în unele studii anterioare, dar dozele în acesta au fost de patru până la cinci ori mai mari, iar cercetătorii au sperat că se va dovedi mai eficient.
Studiul a fost finanțat de . National Institute on Aging, the Alzheimer’s Association si cateva fundații.
In acest studiu au fost implicate aproximativ 200 de personae cu modificari genetice la una din cele 3 gene, persoanele au fost inrolate din Statele Unite si din Europa .
„Dacă aveti una dintre aceste mutații genetice, este aproape garantat să dezvoltati boala Alzheimer”, în mod obișnuit la varsta de 30 – 50 de ani, a spus dr. Eric McDade, un alt coordinator al studiului de la Universitatea Washington.
Persoanele cu aceste mutatii genetice reprezintă aproximativ 1% din cazurile de Alzheimer, dar modificările creierului și simptomele lor sunt similare cu cele care dezvoltă boala la o vârstă inaintata .
Știm că toate persoanele cu aceste mutații genetice vor dezvolta boala și știm si in ce verioada „în viața lor”, a spus Bateman. Majoritatea participanților la studiu aveau deja semne ale proteinei dăunătoare in creierul, chiar dacă nu prezentau simptome la începutul studiului.
La fiecare patru săptămâni au fost administrate perfuzii cu gantenerumab, solanezumab sau placebo. . Medicamentele nu au făcut nicio diferență într-un scor combinat de patru teste de memorie și gândire la pacientii care au primit medicamentele în comparație cu cei care au primit medicatia placebo.
Detaliile vor fi furnizare in cadrul unei reuniuni medicale din luna Aprilie.