Uncategorized

 21 Septembrie – Ziua Mondială a bolii Alzheimer. Ce știi despre Alzheimer

Pe 21 septembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer. Intreaga lună este dedicată conștientizării Alzheimer și altor boli de memorie, care afecteaza astăzi peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume.

Initiata de către Federaţia internaţională pentru Alzheimer, în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua internatională a bolii Alzheimer este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului și cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria).

In România, numărul persoanelor afectate este estimat la 300.000 de persoane.

Boala Alzheimer este declanșată de stresul cronic, modificările stilului de viață, modificările genetice și factorii de mediu.

Chiar daca deteriorarea functiilor cognitive este naturala de la un anumit punct, o viata activa, consumul anumitor alimente si practicarea anumitor exercitii ne permit sa ne mentinem si sa ne imbunatatim sanatatea cognitiva.

Adoptând un stil de viaţă sănătos putem preveni afecţiuni precum boala Alzheimer.

Care sunt informațiile despre boala Alzheimer?

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, un termen general pentru pierderea memoriei și alte problem neurologice care duc la modificarea vieții de zi cu zi.

Alzheimer nu este un efect normal al îmbătrânirii, 5% dintre pacienți prezintă simptome mai devreme de 40 sau 50 de ani.

Alzheimer se agravează în timp, deoarece este o boală progresivă.

Nu există tratament care să vindece boala Alzheimer, dar sunt disponibile tratamente pentru simptome iar cercetările efectuate de oameni de știință continuă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *