Inovatie in medicina

Cercetătorii studiază noi tehnici de înțelegere a progresiei bolii Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland (UMD) și FDA lucrează împreună pentru a dezvolta o nouă tehnică bazată pe raze X, care are potențialul de a avansa înțelegerea bolii Alzheimer într-o etapă preclinică. Scopul grupului este de a dezvolta un mod neinvaziv de a măsura rapid cantitatea de placă amiloid din creier, care a fost corelată cu progresia bolii Alzheimer. Activitatea cercetătorilor a fost publicată recent în Scientific Reports.

Într-un creier uman sănătos, miliarde de celule numite neuroni trimit informații între ele prin semnale electrice și chimice, pentru a coordona practic toate funcțiile corpului. Boala Alzheimer perturbă aceste linii de comunicare, ceea ce duce la pierderea funcției și a morții celulare. Aceste întreruperi apar de obicei în primele părți ale creierului legate de memorie, dar în timp, acestea afectează parți din creier care controlează vorbirea, raționamentul, comunicarea, mobilitate și alte funcții vitale pentru viață.

Oamenii de știință au legat mult timp acumularea in creier a unui fragment de proteine – beta-amiloid  – de boala Alzheimer. În timp ce există încă multe întrebări care înconjoară exact ceea ce cauzează acumularea de beta-amiloid pentru a forma plăci în creier, capacitatea de a măsura în mod eficient această acumulare ar aduce noi informatii legate de progresia bolii și noi abordări terapeutice la pacienți.

În această lucrare, cercetatorii  au folosit tehnici spectrale cu raze X pentru a capta caracteristica de dispersie a razelor X in agregatele de  beta-amiloid din creier fără a fi nevoie de agenți injectabili folosiți în  imagistică.

Metodele actuale de măsurare a acestei acumulatri de amiloid se confruntă cu deficiențe semnificative. Studiile de acumulare in creier a amiloidului  în boala Alzheimer sunt fie limitate la analiza post-mortem, fie necesită utilizarea unor scanări PET sau RMN care necesită injectarea cu agenți de contrast.

Testarea timpurie arată că tehnica nouă – cunoscută sub numele de spectral SAXS – poate fi utilizată pentru a detecta eficient și neinvaziv placile de amiloid din creier fără utilizarea agenților de contrast. Speranța  cercetatorilor pe termen lung este că într-o zi medicii vor folosi această tehnică pentru a evalua modul în care boala Alzheimer a unui pacient a progresat prin efectuarea unei scanări  a creierului in timpul vizitei la doctor , investigație care ar dura doar câteva minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.