Inovatie in medicina

Un nou vaccin împotriva Bolii Alzheimer se pregateste penntru testele clinice pe oameni

Având în vedere că în ultimii ani nu s-au gasit medicamente noi pentru a trata boala Alzheimer , oamenii de știință lucrează intens pentru a găsi un vaccin care să împiedice evoluția bolii. Cel mai recent studiu a fost efectuat pe șoareci modificați  genetic pentru a dezvolta  boala Alzheimer și a reușit să elimine placi de  beta-amiloid  și proteina Tau legată de boala Alzheimer .

Acest ultim studiu privind vaccinul a fost efectuat de cercetători de la Universitatea din California Irvine și a utilizat un un agent imunologic care crește răspunsul imunitar al vaccinului.

„Abordarea noastră urmărește să acopere toate problemele și să treacă de obstacolele anterioare în găsirea unei terapii care să încetinească acumularea de molecule de beta amiloid si proteine Tau și să întârzie evoluția bolii Alzheimer într-un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume”, declară profesorul Petrovski de la Universitatea Flinders, care va lucra în SUA în următoarele trei luni.

Strategia de vaccinare duală împiedică formarea de plăci de beta amilid si proteine Tau, două caracteristici asociate cu evoluția bolii Alzheimer. Placile de beta amiloid se formează  între celulele nervoase din țesutul cerebral.

Cercetările în domeniul imagisticii din ultimii ani au demonstrat că oamenii pot  avea acumulari de beta amiloid si proteine Tau  în creier cu decenii înainte de apariția primelor simptome ale bolii Alzheimer. Se crede că ambele joacă un rol semnificativ în patologia bolii Alzheimer. Cu toate acestea, nu este clar dacă ambele structuri cauzează boala Alzheimer sau sunt un produs secundar al acestei boli.

Cercetătorii declară că succesul studiului pe animale vine după două decenii de dezvoltare a vaccinului și ar pregătesc documentația  pentru începerea testelor umane încă din 2021. Centrele de studii clince vor fi amplasate în statele Unite, dar profesorul Petrovski a declarat presei australiene că speră să le pună la dispoziție și în Australia.

Acest ultim studiu este unul dintre cele mai recente care încearcă să dezvolte un vaccin care să funcționeze cu succes la oameni. La începutul acestui an, cercetătorii de la Universitatea New Mexico au anunțat că au realizat cu succes un vaccin care previne formarea de noi proteine Tau în creier și elimină cele pe existente, la șoareci. Și  United Neurosciences, o firmă de biotehnologie din Dublin, a anunțat că a avut  rezultate promițătoare în cadrul UB-311, un studiu clinic pe oameni, in  faza clinică 2.

Studiile anterioare privind eliminarea plăcilor de beta amiloid au eșuat deoarece au cauzat inflamația creierului. Se speră că un vaccin ar putea declanșa un răspuns imunitar care să nu ducă la inflamație. Studiile anterioare privind vaccinul au vizat persoane de peste 60 de ani, care prezintă semne de deficit cognitiv lejer.

Articolul a fost publicat la inceputul anului in Alzheimer’s Research & Therapy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.