Vitamina B12
Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut până în prezent.
Vitamina B12 se găsește cu precădere în produsele de origine animală:
– carne de pui, vită, porc, mai ales în ficat;
– lapte, produse lactate;
– ouă;
– fructe de mare: crabi, stridii, scoici;
– somon, ton.
Pentru vegetarieni, alegerea perfectă sunt cerealele fortificante pentru micul dejun.
Funcțiile vitaminei B12
1. Joacă un rol decisiv în buna funcționare a sistemului nervos, ajutând la formarea tecii de mielină ce învelește fibrele nervoase, esențiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase în tot corpul. Datorită acestei funcții, vitamina B12 constituie un aliat prețios în menținerea acuitătii simțului tactil și auditiv, în percepția durerii, în echilibru, ca și pentru sporirea capacității de învățare, împiedicarea pierderilor de memorie.
Participa la procesul de reînnoire celulară, la sinteză AND-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic și la sinteză vitaminei B15;
Intervine în procesul de maturizare a globulelor roșii, înlăturând astfel oboseala și anemia.
Deficitul de vitamina B12 este frecvent la vârstnici și la vegetarieni,
putând determina simptome și semne variabile, inclusiv pierderea memoriei. În aceste situații suplimentele cu vitamina B12 pot fi utile. Dacă nu există un deficit e vitamina B12 ,nu există nici o certitudine că administrarea de vitamina B12 la persoanele cu demență de tip Alzheimer poate ajută la îmbunătățirea memoriei. Totuși vitamina B12 joacă un rol important într-o dietă sănătoasă.
Acidul folic
Nu există dovezi evidente că suplimentele cu acid folic pot determina îmbunătățirea memoriei la adulți sau la persoanele cu demență de tip Alzheimer sau alt tip de demență.
Concentrația sanguină de acid folic este scăzută sau normală la populația generală. Nivelul scăzut de acid folic din sânge poate determina o afectare a memoriei, iar adiministrarea de suplimente pe baza de acid folic duce la o ameliorare. Oricum administrarea la persoane fără semne sau simptome nu este utilă. Un studio randomizat relevă că administrarea de acid folic la adulți, la persoanele cu tulburări de memorie sau demență nu are beneficii semnificative.
Un alt studiu a arătat că funcția cognitivă a fost semnificativ îmbunătățită la un grup de pacienți care luau acid folic comparative cu cei care nu luau. Oricum ei prezentau risc de tulburări cognitive din cauza nivelului scăzut de acid folic; deci acest studiu nu poate fi valabil pentru toți adulții sau pentru cei care au o formă lejeră de demență de tip Alzheimer. În SUA unele alimente chiar și pâine conțin acid folic; dacă prezentați riscul de a dezvolta demență dozarea acidului folic poate fi un pas important în întârzierea apariției simptomelor.