Mesele îmbelşugate sunt o tradiţie la români: Crăciunul fără sarmale, cârnaţi, caltaboşi, piftie, ciorbă de porc şi cozonac e de neconceput. Însă, după o lungă perioadă de post, aceste bunătăţi reprezintă o adevărată provocare pentru organism, mai ales pentru vârstnici și pentru cei cu boli cronice.
Alimentația corectă a vârstnicilor are efecte benefice asupra procesului de îmbatrânire al organismului. Alimentația acționează asupra modificărilor ce apar, odată cu înaintarea în vârstă, la organele interne și contribuie la menținerea și chiar dezvoltarea stării fiziologice optime.
In special pentru cei care au tinut post, preparatele de la masa de Craciun sunt mult mai greu de digerat, asa ca este bine sa incercam sa nu facem excese culinare. E bine sa nu mancam fara oprire, ci cu mici pauze intre felurile de mancare
Limitarea grăsimilor
Limitarea grăsimilor din alimentație este una dintre cele mai importante reguli. Grăsimile consumate excesiv sau în cantităti mari îngreunează procesul digestiv. Acizii grași saturați afectează metabolismul vârstnicilor și sporesc șansele îmbolnăvirii. Astfel, se recomandă sa nu mancam carne grasă, mezeluri sau lactate grase și nici mâncăruri prăjite excesiv în ulei.
Salata de boeuf, piftia, sarmalele, friptura de porc, precum si cozonacul sunt alimente bogate in grasimi nesanatoase, care determina acumularea de grasimi la nivelul ficatului. Totodata, acestea maresc si colesterolul “rau” din sange. Acestea pot fi Inlocuite cu salate din legume, cu hummus si salata de vinete fara maioneza.
Sarmalele de porc, dar si cele cu carne tocata de vita sunt foarte grele pentru ficat, asa ca trebuie evitate. Putem sa inlocuim sarmalele din meniul de Craciun cu sarmale din carne tocata de curcan.
Vitamine
Alimentația vârstnicilor trebuie să conțină o cantitate optimă de vitamine. Vitaminele ajută la echilibrarea activității sistemului nervos și cardiovascular. Un nivel potrivit de vitamine modifică nivelul colesterolului din organism.
Vitamina C asigură o bună desfășurare a proceselor de oxidare. Vârstnicii au nevoie de o cantitate mult mai mare de vitamina C față de tineri. Vitamina C stabilizează nivelul de colesterol, mărește rezistența si întarește sistemul imunitar.
Bineinteles, cozonacul, dar si alte prajituri si deserturi trebuie evitate. .Pe post de desert putem consuma o salata de fructe care este plina de vitamine – aceasta va fi consumata intre mese, nu imediat dupa masa. Fructele ingreuneaza procesul de digestie daca sunt consumate imediat dupa masa, insa sunt digerate in mai putin de 20 de minute daca le mancam pe stomacul gol.