Preventie

Obezitatea are un impact important asupra pacienților cu boala Alzheimer

Boala Alzheimer rămâne o preocupare majoră pentru sănătatea publică, una care se preconizează că se va extinde în următoarele decenii, pe măsură ce populația lumii  are o speranță de viață mai mare. Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, este o tulburare progresivă a creierului care duce la pierderea capacităților cognitive și a memoriei și provoacă schimbări semnificative în comportament.

Nu există încă nici o modalitate de a preveni sau inversa boala Alzheimer, dar o serie de studii au evidențiat măsuri preventive care pot ajuta la incetineste debutul acesteia și de a reduce severitatea acesteia. Există numeroşi factori de apariţie a bolii Alzheimer : vârsta, polimorfismul apolipoproteinei E (APOE) ε4, educaţia, traumele suferite la nivelul capului, ischemia, obezitatea,  hipertensiunea arterială, diabetul, arterioscleroza, traumele psihologice.

Studii anterioare au arătat că, deși nu există o singura modificare in stilul de viață pentru a evita dezvoltarea bolii Alzheimer,  există numerosi factori care pot ajuta la reducerea șansele de a dezvolta sau încetini progresia acesteia. Greutatea corporală este un astfel de factor și, potrivit unui nou studiu, poate juca un rol important în cât de repede progresează boala.

Cercetarea a implicat scanari  cerebale de tip RMN a 68 persoane care au avut o ușoară insuficiență cognitivă, 47 persoane care au fost diagnosticate cu boala Alzheimer  și 57 persoane care nu au avut probleme cognitive.  Studiul a analizat scanările pentru a obține date despre modificari precum fluxul sanguin cerebral, integritatea materiei albe și volumul materiei gri.

Cercetătorii au găsit o legătură între volumul de materie cenușie al joncțiunii temporoparietale a creierului și obezitate, indicând faptul că excesul de grăsime corporală poate  avea un impact mai mare asupra fucției cognitive și o vulnerabiliatea la nivel cerebal.  Obezitatea poate agrava boala Alzheimer, deși cercetătorii sublinieze că nu o provoacă.
În cele din urmă, studiul a constatat că persoanele  supraponderale  sau obeze pun o povară suplimentară asupra creierului astfel boala poate avansa. De asemenea, pierderea în greutate înainte de apariția bolii Alzheimer  nu poate fi suficientă pentru a reduce acest risc.

Modificarile care cauzează demență, cum ar fi boala Alzheimer și demența vasculară, apar cu multi ani înainte primelor  simptome , astfel încât așteptarea până la varsta de 60 de ani pentru a pierde în greutate este prea târziu. Trebuie să începem să ne gândim la sănătatea creierului și să prevenim aceste boli mult mai devreme. Prin educarea copiilor și adolescenților cu privire la povara excesului de greutate, putem sa ii facem sa inteleaga ca pierderea in greutate este  vitala in cazul bolilor neurodegenerative.

Leave a Reply

Your email address will not be published.