Inovatie in medicina Uncategorized

Stimulator electric portabil pentru a trata boala Alzheimer

Stimularea sistemului olfactiv la oamenilor, pentru a preveni afecțiuni precum boala Alzheimer, este punctul central al cercetării internaționale conduse de Universitatea din Otago.

Sistemul olfactiv, sau simțul mirosului, este cunoscut a fi disfuncțional în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și Parkinson. Se arată, de asemenea, că funcția olfactivă adecvată poate juca un rol cheie în recâștigarea cunoștinței, după leziuni cerebrale.

Cercetarea se concentrează în jurul unui prototip de concept portabil, care produce mici impulsuri electronice pe piele, pentru a stimula sistemul nervos olfactiv.  Zone ale creierului predispuse la boala Alzheimer si Parkinson pot fi stimulate alectric, pentru a reduce sau inversa debutul acestor condiții grave.

Nervii olfactivi au terminale adânci în regiunile creierului, care influențează memoria. Cercetătorii speră  că această metodă va ajuta la stimularea acestor rețele, pentru a atenua simptomele sau pentru a suprima progresia bolii Alzheimer.  Aceasta are, de asemenea, potențialul de a ajuta la recuperarea si in  boala Parkinson.
Modularea regiunilor olfactive a fost încercată cu succes cu stimularea electrică anterior, fie direct (introperativ prin oasele nazale), fie indirect, prin nervul vag. Această cercetare a căutat să dezvolte un mijloc de a oferi stimulare electrică regiunii olfactive într-un mod non-invaziv și mai simplu, mai ușor și mai puțin greoi.

Aplicarea acestui tratament prin intermediul unui set de căști pe o zonă fără păr, care poate fi purtat în rutina de zi cu zi, în loc de tratamente mai invasive, face această metodă unică.

Echipa de cercetare colaborează cu compania Soterix Medical din New York, lider mondial în domeniul neuromodulației non-invazive și al tehnologiei de monitorizare a creierului. Echipa internațională își va testa stimulatorul portabil într-un studiu  clinic, în cursul anului 2021.

Studiul, “poziționarea optimizată a electrozilor pentru stimularea electrică non-invasivă a bulbului olfactiv și a mucoasei olfactive”, a fost publicat în jurnalul de specialitate Frontiers in Neuroscience.

Leave a Reply

Your email address will not be published.