Inovatie in medicina

Un nou studiul arată relația dintre interventiile chirurgicale si boala Alzheimer

O intervenție chirurgicală  majoră poate declanșa diferite modificări cognitive în funcție de prezența anterioară sau absența patologiilor bolii Alzheimer.

Un nou studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease efectuat de cercetătorii de la Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla-IDIVAL, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Bonn Medical Center, indică că o intervenție chirurgicală majoră este un promotor sau accelerator al bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este una dintre cele mai mari provocări în domeniul sănătății publice. Din momentul în care apar primele leziuni în creier până la manifestările clinice, pot trece până la 20 ani. Cu ajutorul noilor investigații de laborator putem detecta prezența acestor leziuni inițiale prin markeri biochimici, cum ar fi beta – amiloid, care este una dintre principalele proteine acumulate în creierul pacienților cu Alzheimer.
Frecvența depozitelor de amiloid la persoanele sănătoase crește odată cu vârsta, iar după vârsta de 65 ani, acestea ar fi prezente în până la o treime din populație.
Cu toate acestea, nu este bine cunoscut ce determină modul în care persoanele cu beta – amiloid, progresează mai mult sau mai puțin rapid spre demență sau chiar rămâne inactivă.

Deși fenomenul de deteriorare cognitivă după o intervenție chirurgicală a fost cunoscut de mult timp, există puține studii care confirmă legătura intre acestea. Rudele pacientului sunt primele care observă ca problemele de memorie au început după o procedură chirurgicală sau o internare în spital.

Studiul incearca sa explice relația dintre nivelul de beta – amiloid din ichidului cefalorahidian (CSF) și chirurgie.

Cercetătorii au efectuat teste cognitive la persoane sănătoase cu vârsta peste 65 ani înainte de a trece printr-o intervenție chirurgicală si au recoltat probe de LCR pentru a determina nivelul de amiloid-β în timpul anesteziei.  Acestia au efectuat aceleași teste din nou nouă luni mai târziu.

Rezultatul principal a fost că jumătate din pacienți au avut rezultate mai scazute la testele de memorie în comparație cu starea lor anterioară intervenției chirurgicale, iar cei care au avut modificari la testerea de beta – amiloid  au prezentat un model compatibil cu debutul bolii Alzheimer, în care problemele de memorie au predominat.

Înainte de operație, scorurile de testare a memoriei la subiecții cu niveluri anormale de beta – amiloid au fost imposibil de distins de cele ale subiecților cu niveluri normale și totuși după operație, au fost semnificativ mai scazute. Aceste rezultate conduc la concluzia că o intervenție chirurgicală majoră poate declanșa diferite modele de modificări cognitive, în funcție de prezența anterioară sau absența modificărilor patologice a bolii Alzheimer.

Îmbătrânirea progresivă a societăților noastre și îmbunătățirea tehnicii chirurgicale înseamnă că din ce în ce mai multe persoane în vârstă și fragile sunt eligibile pentru o interventie  chirurgicală.  Evaluarea pre-chirurgicală nu evaluează consecințele potențiale ale operației pentru creierul pacientulu. Rezultatele studiului ar susține că evaluarea pre-chirurgicală trebuie să  includă si  teste cognitive, și chiar analiza biomarkerilor  bolii Alzheimer, mai ales odată ce acestea devin disponibile pe scară largă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *